kolmapäev, 1. juuni 2022

Külm kevad


Eelmine postitus oli "Aiahooaeg kogub hoogu", kuid paraku kogub see ikka hoogu, sest ilmad on na kõledad ja paljud taimed ei taha kuidagi edeneda. Isegi till, kes on tavaliselt kiiresti tärganud, venitas ninade mullast välja pistmisega nii kaua, et kavatsesin juba korduskülvi. Uue külvi pidin siiski osaliselt tegema soojalembestele aed- ja lattubadele. Ka spinat tärkas kasvuhoones väga kehvalt, seega võtsin selle väikese peotäie, mis kasvas, üles, nokkisin nende vahel tärganud spinat-ruutlehiku tited pottidesse, ja nüüd ootan, kuni nad kosuvad, et nad uuesti maha istutada.
Vaatamata külmale pole tegevusest puudust olnud. Tassisin taimi õue ja toa vahet nagu kass poegi ning seni on kõik elus. Tomatitaimed istutasin mai viimastel päevadel kasvuhoonesse. Tavalised kõrvitsad ja suvikõrvitsad on juba õuemullas, aga katte all. Sellegipoolest on mõnel suvikõrvitsataimel lehed valgeks läinud ja mõtlen, et äkist vahetan nad nende vastu, kes veel kasvuhoones pottides alles on. Ootan veel natuke, mida ilm teeb. Paprikad istutasin tänavu uude kasvulavasse ehk madalasse kasvuhoonesse. Eks näis, kuidas neile seal meeldib.

Redisesaak oli hea ja redised juba söödud.
Need redised külvasin märtsi alguses.

Kollased redised on kui minikaalikad.
Mäletamist mööda külvasin nad punastest peaaegu kuu aega hiljem,
kuid saak valmis vaid nädal-poolteist hiljem. Loodus on huvitav:
taim teab, et ilm on soojem ja edeneb märksa kiiremini.

Taimed maikuu keskel topeltkasvuhoones,
kus valgust on tunduvalt rohkem kui aknalaual.

Põõsatugedele lauajupid peale ja ongi riiul valmis!

Kila-kola vahel on kartulipotid, milles kartulid kenasti tärganud.
Praeguseks on nad mullatud ja juba harjuvad eluga õues.

Ilupeenardes lokkab umbrohi, sest pea iga päev tilgutab vihma ja rohides kipuvad näpud külmetama. Õunapuud alles lähevad õide. Ploomipuud küll õitsevad, aga juba kolmandat aastat järjest õnnistab ilmataat nende õitsemisaega tormituulte ja vihmasajuga, mistõttu saagilootus on kehv.

Püvililled rõõmustasid mind tänavu rohke õitsemisega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar