reede, 2. juuli 2021

Kevad potipõllunduses


No ei saa mööda sellest ilmast - kord jäiselt külm, siis põrgulikult kuum. Igatahes ilmselt selle tõttu ei tahtnud taimed kuidagi edeneda ja jäid kiduma.
Kasvuhoonesse varakult külvatud redised jäid küll päris kõva miinuse kätte, kuid katteloor päästis nad ja saak oli päris hea. Spinat tuli ka kenasti üles, kuid temale kuumus ei meeldinud ja saak jäi nadiks. Aga ruutlehik, kes end ise külvab, tärkas hästi ja praegu koguvad taimetited jõudu.
Nii latt- kui ka põõsasoal pidin tegema korduskülvi, sest esimese külvi ajal oli ilm liiga külm.
Natuke on süüdi muidugi ka ühest küljest oma totter agarus ja teisalt suur laiskus.
Tomatitaimedega tänavu kiirustasin: mai alguses oli paar sooja päeva ja kuna taimed olid juba päris suured, istutasid nad kasvuhoonetesse ja paar ka õue. Aga siis saabus tavatu külm. Kihtplastik-kasvuhoones ei juhtunud taimedega suurt midagi, kuid klaaskasvuhoones jäid taimed kidunema ja mõnel muutusid lehed suisa kahvatuhalliks. Kuna miinustemperatuuri polnud, ei hakanud ma neid lisaks kaitsma, aga tagantjärele tarkusega oleksin pidanud seda tegema. Õuetaimed kaitsesin ka vaid kattelooriga, mille unustasin sageli ööseks tagasi panna ja nii läksid nende lehed peaaegu valgeks. Praegu, mil nii-öelda normaalne suvi käes, on taimed õnneks kasvu sisse võtnud ja suured tomatipunnidki neil juba küljes.
Järeldus: tomatiseemned võib mulda pista kõige varem märtsi viimasel nädalal, sest viimased aastad on näidanud, et kevaded on väga heitlikud ja igatahes praegu järjest külmemad. Ühe hää tuttava, kelle enda vanus ligineb juba üheksakümnele, ema olevat öelnud, et tomatitaimi enne 15. juunit kasvumajja ei istutata. No selle järgi võiks öelda, et tegelikult pole suurt midagi muutunud ja mõni soe kevad on nii mind kui ka teisi kannatamatuks teinud - peab ju ometi kõike varem saama!

Paprikataimed edenesid kevadel hästi ja alguses kasvuhooneski oli kõik korras, kõigil kenasti viljad küljes. Ent kas jälle on süüdi suur kuumus, aga igatahes õisi juurde pole tulnud, "Arlequin" kiratseb mõlemas kasvuhoones ja plastik-kasvuhoones on üks taim suisa kuivama hakanud - vars puha pruun. No ei taha see paprikakasvatus mul õnnestuda, kuid siiski veel pikk suvi ees ja näis, mida see toob.

"Montana" kasvatab oma vilja seni jõudsalt.
Pildil on näha teised viljahakatised, aga need kahjuks varisesid maha.
 
"Hamik" on ainus, kellel on vilju mitu.

Suvikõrvitsad katsin tänavu kasvutelgiga ja tundub, et neile seal meeldib. Igatahes on kõigil taimedel emasõisi koos viljahakatistega, kuid ikka on rohkem isasõisi.

Juuni alguses kaitses telk taimi nii külma kui ka vihma eest
ja kasvama läksid need hästi.

Seni pole kasvutelki maha võtnud.

Küll aga on pottides hästi edenenud porgandid ja kartulid. Mõtlen, et varsti peaks ühest potist kartuli üles võtma. Samuti meeldib suur soe ka basiilikule, kes kasvab mis mühiseb.


Vana poti põhjas auku polnud ja nii panin selle põhja kihi väikesi kive,
et üleliigne vesi saaks sinna valguda.
Samas hoiavad kivid ka potti hästi paigal ega lase tuulel seda ümber lükata.

Tomatiamplitest tegin nii-öelda tomatipuu.

Porgandid potis.

Kartulid tünnis ja potis.
Seekord tünni päris servani ei mullanud ja
vaatan, kuidas saak niimoodi tuleb.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar